(8 port)
PASTA
500 g (förkokta) lasagneplattor, vita eller gröna
KÖTTFÄRSRÖRA
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk olja eller margarin
500 g blandfärs
800 g krossade tomater
2 buljongtärning
1 tsk salt
2 krm svart- eller vitpeppar
1 tsk basilika
1 tsk timjan
OSTSÅS
1 dl smör eller margarin
1,5 dl vetemjöl
1,5 l mjölk
2 tsk salt
2 krm peppar
4 dl riven ost
GRATINERING
2 dl riven ost
Börja med köttfärsröran. Skala och finhacka lökarna och vitlöken. Fräs dem mjuka i matfettet. Öka värmen och tillsätt färsen. Bryn den lätt tills den blir grynig. Häll i tomaterna och koka upp röran. Lägg i buljongtärning, salt och peppar. Koka under lock på svag värme 15–20 minuter. Smula sönder örtkryddorna och tillsätt dem mot slutet av kokningen.
Smält matfettet till ostsåsen och rör i mjölet. Tillsätt mjölken, rör om och koka såsen 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt salt, peppar och ost.
Varva lasagneplattorna med köttfärsröra och ostsås i en smord form. Sluta med ostsås. Strö till sist på riven ost. Gratinera i 250 °C ugnsvärme ca 15 minuter. Är rätten kall så sänk temperaturen till 200–225 °C och låt den stå i ugnen ca 30 minuter.